Spierverlies tijdens chemo

Tijdens chemotherapie neemt de spiermassa significant af. Uit Nederlands onderzoek blijkt nu dat een sterke afname van de spiermassa gerelateerd is aan een geringere overlevingskans.

Voor de studie werden 67 personen geselecteerd met uitgezaaide dikkedarmkanker. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar. Voor en tijdens de chemotherapie werd de spiermassa gemeten.

Tijdens de drie maanden durende chemotherapie nam de spiermassa significant met gemiddeld 6% af. Deze afname werd niet beïnvloed door wijzigingen in de therapie, waaronder uitstel van een behandeling in verband met toxiciteit, aanpassing van de dosis of beëindiging van de therapie. Wel bleek dat de overlevingskans van patiënten met een spiermassaverlies van 9% of meer significant kleiner was in vergelijking met patiënten met minder verlies van spieren. Na een half jaar was van de patiënten met veel spierverlies nog maar 33% in leven in vergelijking met 69% van de andere deelnemers. Na een jaar bedroegen deze percentages respectievelijk 17% en 49%.

Naar aanleiding van de bevindingen wordt op dit moment een vervolgstudie uitgevoerd in vijf Nederlandse ziekenhuizen waarbij gekeken wordt of optimalisering van de voeding tijdens chemotherapie leidt tot een beter behoud van de spiermassa. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+