Psychiatrische patiënten baat bij voedingsadviezen

Personen met een psychiatrische aandoening overlijden gemiddeld twintig jaar eerder dan personen zonder een pychiatrisch ziektebeeld, veelal aan hart- en vaataandoeningen. De tijdige inzet van voedingsinterventies kan dit gat mogelijk helpen dichten.

Voor de studie werden jongeren geselecteerd in de leeftijd van 15 tot 25 jaar die voor het eerst een psychose doormaakten. Als onderdeel van een leefstijlprogramma kregen de deelnemers individueel voedingsadvies alsook groepssessies waarin het thema ‘gezonde voeding’ aan bod kwam. Aan het begin en einde van de twaalf weken durende interventieperiode werden voedingsvragenlijsten ingevuld.

Voor aanvang van het leefstijlprogramma bleek dat de deelnemers gemiddeld een te hoge calorie -en zoutinname hadden. Aan het einde van het programma bleek de inname van calorieën met gemiddeld 24% significant gedaald. Ook de inname van zout nam significant af (-26%). De consumptie van ongezonde levensmiddelen nam significant af met gemiddeld 47%, terwijl de consumptie van groenten significant toenam. Vooral dit laatste bleek een grote bijdrage te leveren aan een gezonder eetpatroon.

Van antipsychotica is bekend dat het in korte tijd kan leiden tot een forse gewichtstoename (gemiddeld 8 kg in de eerste maand). Daarnaast houden personen met een psychiatrisch ziektebeeld er over het algemeen een ongezondere leefstijl op na. Het aanbieden van voedingsinterventies aan deze doelgroep blijkt effectief en kan mogelijk vroegtijdige sterfte voorkomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+