Slechte voeding; slecht gedrag

Jonge kinderen die slechte voeding en daarmee onvoldoende voedingsstoffen tot zich krijgen, vertonen asocialer gedrag dan leeftijdgenoten met een goede voedingsstatus.

Wetenschappers van de University of Pennsylvania onderzochten de relatie tussen voeding en sociaal gedrag bij 1553 jongens en meisjes met een leeftijd van drie jaar. Op basis van hun voedingstoestand en symptomen van tekorten aan nutriënten werden de kinderen verdeeld in twee groepen.

Het bleek dat kinderen met symptomen van voedingstekorten een significant grotere kans hadden op het vertonen van sociaal afwijkend gedrag dan kinderen met een goede voedingstoestand. Deze relatie werd niet beïnvloed door het geslacht, etniciteit, opleidingsniveau van de ouders of door sociale problemen. Hoe ernstiger het gesteld was met de voedingstoestand van de kinderen, hoe slechter hun sociaal gedragingen.

De wetenschappers vermoeden dat een tekort aan nutriënten van invloed is op bepaalde hersengebieden die een belangrijke rol spelen bij sociaal gedrag. Het bevorderen van goede voeding op jonge leeftijd kan mogelijk gedragsproblemen later in het leven voorkomen. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+