Jong gedaan, oud gezond…

Baby’s die voldoende vezels binnenkrijgen hebben als schoolkind een gezondere vetzuursamenstelling van het bloed. Dit blijkt uit de ‘Generation R’ studie die uitgevoerd werd in Nederland onder leiding van de Universiteit Leiden.

Er namen 2032 kinderen aan de cohortstudie deel. De moeders vulden een vragenlijst in over de voeding van hun dertien maanden oude baby’s. Aan de hand hiervan werd de vezelinname geschat. Op zesjarige leeftijd werden bij de kinderen vijf risicofactoren onderzocht voor hart- en vaatziekten; het vetpercentage en de bloeddruk werden gemeten en in het bloed werd het ‘goede’ HDL-cholesterolgehalte, triglyceridengehalte en de insulinespiegel bepaald. Op basis van deze vijf factoren werd een risicoprofiel opgesteld.

De baby’s kregen gemiddeld 15 gram vezels per dag binnen. Dit komt overeen met de Nederlandse aanbevelingen voor de vezelinname voor kinderen in de leeftijd van één tot drie jaar. Een percentage van 46% van de baby’s had een hogere vezelinname. Een hoge inname van vezels op jonge leeftijd ging gepaard met een lager risicoprofiel van hart- en vaatziekten. Een verhoging van de vezelinname met één gram per dag op babyleeftijd ging gepaard met een significante verhoging van het HDL-cholesterolgehalte en een significante verlaging van het triglyceridengehalte. De vezelinname had echter geen invloed op het lichaamsvetpercentage, de insulinespiegel en de bloeddruk van de zesjarige kinderen. De hoeveelheid energie in kcal die de baby’s met de voeding binnenkregen was niet van invloed op de relatie tussen de vezelinname en de vetzuursamenstelling van het bloed. Vooral vezels uit aardappels, groenten en fruit – en in mindere mate vezels van granen – bleken het positieve effect te bewerkstelligen.

Een hoge vezelinname op jonge leeftijd blijkt een gunstige invloed te hebben op de vetzuursamenstelling. Mogelijk draagt dit bij aan een lager risico van hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd.

 

 

 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+