Omega 3-vetzuren en gammalinoleenzuur verlagen LDL-cholesterol

Canadese onderzoekers vonden dat een voedingssupplementencombinatie van visolie en plantaardige olie bij vrouwen het risico van het krijgen van een hartinfarct binnen tien jaar met bijna de helft verlaagde.

Aan het onderzoek van de University of Guelph in Canada deden 31 vrouwen mee. Zij werden verdeeld over één van de volgende vier groepen. Groep één kreeg dagelijks gedurende 28 dagen 4 gram van de combinatie eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zonder het plantaardige gammalinoleenzuur (GLA). Deze groep diende als controlegroep. Groepen twee, drie en vier kregen ook de 4 gram van de visvetzuurcombinatie, maar nu met respectievelijk 1 gram, 2 gram en 4 gram GLA. Op de eerste en de laatste dag van het onderzoek werden de cholesterolwaarden en andere vetzuurwaarden, zoals het triglyceride, in het bloed gemeten.

Uit het onderzoek bleek dat de concentratie triglyceride in het bloed van de vrouwen uit de groepen één, twee en drie significant was afgenomen. Het LDL-cholesterol was significant afgenomen bij de vrouwen in groep drie. De onderzoekers berekenden op basis van een theoretisch model, afgeleid van de Duitse PROCAM-studie, dat de vrouwen in groep drie, 43% minder kans hadden om binnen 10 jaar een hartinfarct te krijgen. De combinatie 4 gram visvetzuren en 2 gram GLA gaf de beste resultaten te zien bij deze vrouwengroep.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+