Atkinsachtig dieet veelbelovend voor hartpatiënten.

Een voeding met veel vet, maar met weinig koolhydraten resulteerde bij hartpatiënten in gewichtsverlies.
Aan het onderzoek deden 23 patiënten mee die leden aan atherosclerose. Ze waren allemaal veel te zwaar. Vijftien van de deelnemers hadden een body mass index (BMI) van 36 kg/m2. Deze deelnemers hadden tevens last van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een hormonale aandoening van de eierstokken waarbij er geen eisprong tot stand komt, waardoor de vrouwen onvruchtbaar zijn. De overige acht deelnemers hadden zelfs een BMI van bijna 47 kg/m2 en hadden een te lage suikerspiegel direct na een maaltijd (reactieve hypoglycemie).
Alle deelnemers stonden op een cholesterolverlagend middel van het type statine. Verder kregen de proefpersonen een voeding waarvan de helft bestond uit verzadigd vet, voornamelijk rood vlees en kaas. Vers fruit en koolhydraatarme groenten mochten maar met mate worden gegeten. Koolhydraten waren verboden. De deelnemers hoefden niet op te schrijven wat ze aten. Men schatte dat hun voeding ongeveer 1800 calorieën per dag bevatte.
Na zes weken bleken de deelnemers 5% van hun lichaamsgewicht te hebben verloren. De concentraties van het HDL- en LDL-cholesterol bleven gelijk, maar de triglyceridenwaarden daalden. De HDL- en LDL-deeltjesgrootte steeg significant, hetgeen een gunstig effect is.
De deelnemers werden ook nog eens na die zes weken gecontroleerd. De patiënten met PCOS verloren 14% van hun totale lichaamsgewicht na 24 weken. De patiënten met de reactieve hypoglycemie verloren bijna 20% van hun totale lichaamsgewicht in een jaar.
De onderzoekers geven aan dat meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen. Het onderzoek is te klein, te kort en ongecontroleerd. Omdat de helft van de voeding uit verzadigd vet bestond, moet ook worden uitgezocht of dit op de lange termijn invloed heeft op het dichtslibben van de bloedvaten.
Het onderzoek ondersteunt wel de bevindingen van Atkins, aldus de onderzoekers.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+