Gojibessenextract minder oxidatieve stress

Een extract van gojibessen heeft een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking bij personen met overgewicht en een verhoogd cholesterolgehalte.

Aan de studie namen 53 obese personen met hypercholesterolemie deel. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen dagelijks bij een maaltijd een drankje met 13,5 gram gojibessenextract of een placebodrank zonder het extract. De suppletieperiode bedroeg acht weken.

Het gojibessenextract leidde weliswaar tot een lichte, significante afname van de activiteit van de antioxidant superoxidedismutase (SOD) in de rode bloedcellen. Daarentegen nam de activiteit van het enzym katalase toe dat in staat is het schadelijke waterstofperoxide af te breken. Tevens zagen de wetenschappers dat DNA-schade in de lymfocyten na acht weken significant lager was in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Het aandeel gedereguleerd mRNA was aanzienlijk hoger in de suppletiegroep. De expressie van dit mRNA, betrokken in geval van oxidatieve stress of inflammatie, was verlaagd.

De resultaten laten zien dat een gojibessenextract bij personen met overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte antioxidatieve en anti-inflammatoire effecten heeft via modulering van de expressie van mRNA dat nodig is voor de vorming van ontstekingseiwitten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+