Taurine verbetert fotodynamische therapie

De toevoeging van taurine aan een lichtgevoelige stof (fotosensitizer) verbetert het effect van fotodynamische therapie (PDT) bij hersentumoren.

Bij PDT vindt een interactie plaats tussen een fotosensitizer, zuurstof en laserlicht met een specifieke golflengte. De fotosensitizer wordt in de bloedbaan geïnjecteerd en hecht zich aan cellen waaronder de tumorcellen. Vervolgens wordt de tumor middels laserlicht bestraald waarna vrije zuurstofradicalen ontstaan en de tumorcellen afsterven. De therapie bestaat uit een eenmalige, korte behandeling en kan bovendien zeer nauwkeurig worden toegepast.

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat toevoeging van taurine aan een fotosensitizer de effectiviteit van de therapie verbetert. Door binding van taurine aan Ru-complexen ontstaan nieuwe complexen die effectief de tumorcellen binnendringen en een grotere hoeveelheid vrije zuurstofradicalen vrijlaten.

Taurine is een veelvoorkomende stof in het brein, onder andere als neurotransmitter. De therapie is in het bijzonder geschikt voor hersentumoren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+