Betere longfunctie met visoliecapsules

Waarschijnlijk omdat ze ontstekingen tegengaan, beschermen vetzuren in visolie tijdens inspanning tegen het vernauwen van de luchtwegen, de zogenaamde bonchoconstrictie. Dat bleek uit onderzoek met topsporters.
In een dubbelblinde studie uitgevoerd door dr. Tim Mickleborough van de Indiana University werden tien atleten met luchtwegproblemen vergeleken met tien atleten zonder luchtwegaandoeningen. De helft van beide groepen (tweemaal vijf personen) kreeg gedurende drie weken dagelijks een visoliecapsule met 3,2 gram eicosapentaeenzuur (EPA) en 2,2 g docohexaeenzuur (DHA). De andere helft van beide groepen (ook tweemaal vijf personen) kregen een placebo. Vóór een training en vijftien minuten erna werd de longfunctie gemeten.
Het bleek dat de longfunctie na de training maar 3% was afgenomen bij de atleten die de visoliecapsules hadden genomen in vergelijking met een afname van 15% in de placebogroep. Ten opzichte van de normale voeding was de longfunctieafname zelfs 17%. Een aantal ontstekingsfactoren die waren gemeten bleek verminderd in de visoliegroep.
Door het gebruik van visoliecapsules kunnen de atleten hun dosis ontstekingsremmende medicijnen waarschijnlijk verlagen, aldus Mickleborough.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+