Vitamine D essentieel na verbranding

Suppletie met vitamine D blijkt noodzakelijk bij ernstige brandwonden om een tekort aan de vitamine te voorkomen.

Aan de studie namen vijftig kinderen in een leeftijd van zes maanden tot achttien jaar deel. Ze hadden allen ernstige verbrandingen waarbij meer dan de helft van hun lichaam was aangedaan. Alle kinderen kregen volgens protocol een multivitaminen- en mineralensupplement. Daarbij kregen de kinderen dagelijks 100 IE per kilogram lichaamsgewicht vitamine D2, vitamine D3 of een placebo. Gedurende een jaar werd de vitamine D-spiegel bepaald.

Bij ontslag uit het ziekenhuis had meer dan tien procent van de kinderen een vitamine D-tekort. Het percentage kinderen met een vitamine D-deficiëntie nam na een jaar toe tot 75% van de kinderen in de placebogroep. In de vitamine D2- en D3-groep nam dit percentage toe tot respectievelijk 56% en 25%. Suppletie met vitamine D leidde tot een verminderde kans op sepsis (bloedvergiftiging), insulinebehoefte en littekenvorming. Deze verschillen ten opzichte van de placebogroep waren niet significant, maar wel van klinische betekenis.

De wetenschappers concluderen dat ook ná de acute opnamefase suppletie met vitamine D wenselijk is bij patiënten met ernstige brandwonden. Hiermee kan een tekort – met nadelige gevolgen hiervan – worden voorkomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+