Lactoferrine effectief bij acne

Suppletie met lactoferrine, samen met vitamine E en zink, blijkt effectief bij jeugdpuistjes. Lactoferrine is het ijzerbindende eiwit in melkproducten en is als supplement verkrijgbaar.

Aan de studie namen 168 jongeren en jongvolwassenen deel in een leeftijd van 13 tot 40 jaar. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende drie maanden dagelijks twee capsules met 100 mg lactoferrine, 11 IE vitamin E (als d-alfatocopherol) en 5 mg zink of een placebo. Vervolgens werd het effect van suppletie op het aantal jeugdpuistjes onderzocht.

Er waren 164 proefpersonen die de studie voltooiden. Bij de deelnemers in de suppletiegroep werd na twee weken een significante afname met 15% gezien van het aantal jeugdpuistjes in vergelijking met de placebogroep. Na tien weken was het effect van lactoferrine het grootste met een 29% reductie van jeugdpuistjes ten opzichte van de placebo. Het aantal zwartkoppuisten nam na tien weken significant af met 33% en het aantal ontstoken puistjes met 44%. Er werden geen bijwerkingen gemeld van het supplement.

Suppletie met lactoferrine in combinatie met vitamine E en zink is effectief bij acne, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+