Minder rimpels? Kies voor groenten, fruit en vis!

De consumptie van veel groenten, fruit en vis lijkt verband te houden met minder rimpels in het gezicht. Alcohol is in dit opzicht uit den boze. Zo blijkt uit een studie onder Rotterdammers. Dit geldt althans voor vrouwen, maar niet voor mannen.

Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum onderzochten de relatie tussen het voedingspatroon en het aantal rimpels in het gezicht bij 2753 vijftigplussers. De deelnemers vulden een voedingsvragenlijst in. Aan de hand daarvan werd de inname van onder andere groenten, fruit en alcohol vastgesteld gedurende een periode van een maand. Met behulp van driedimensionale foto’s berekende een computerprogramma het percentage rimpels van de deelnemers.

Vrouwen met een hoge consumptie van groenten, fruit en vis en een lage inname van alcohol, vlees, verzadigde vetzuren en suikers hadden significant minder rimpels in hun gezicht in vergelijking met vrouwen die minder groenten, fruit en vis aten. Daarentegen bleek dat vrouwen die aten volgens het Mediterraan voedingspatroon geen voordeel hadden. Vermoedelijk kwam dit doordat het dagelijks glas wijn (alcohol!) het positieve effect van gezonde voeding tegenging. Bij mannen werd geen relatie gezien tussen voeding en rimpels.

Vrouwen die gezond eten hebben mogelijk minder kans op rimpels. Het is echter nog te vroeg om dit op basis van deze studie te concluderen, omdat het onderzoek geen oorzakelijk verband aantoonde.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+