Vitamine C voorkomt sterfte door bestraling

Suppletie met vitamine C voor, tijdens en na bestraling voorkomt ernstige schade aan de ingewanden en verkleint de kans op overlijden. Dit blijkt uit een muizenstudie.

Voor het experiment werden muizen in verschillende groepen verdeeld. Ze ondergingen alle bestraling van de buik met 13 gray. Een deel van de muizen kreeg dagelijks gedurende drie dagen voorafgaand aan de bestraling een hoge dosis van 250 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht. Een andere groep muizen kreeg eenmalig acht uur voorafgaand aan de bestraling 250 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht. In een andere groep kregen de muizen gedurende zeven dagen ná de bestraling 250 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht. Tevens was er een groep muizen die vitamine C voor, tijdens en na de behandeling kreeg en een controlegroep waarin de muizen geen vitamine C kregen toegediend.

In de controlegroep overleefde geen enkele muis de bestraling als gevolg van ernstige schade aan het maagdarmstelsel. Ook vitamine C-toediening ná de bestraling ging gepaard met overlijden van alle muizen. Muizen die voor of tijdens de bestraling vitamine C kregen toegediend hadden met 20% kans om te overleven. Daarentegen overleefden alle muizen de behandeling wanneer vitamine C zowel voor, tijdens als na de bestraling werd toegediend.

In humane studies moet bevestigd worden of vitamine C-suppletie gedurende bestraling eveneens ernstige gastro-intestinale schade kan voorkomen en de overlevingskans vergroot.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+