Vitamine D en revalidatie na herseninfarct

Vitamine D-suppletie heeft een positief effect op de balans en de activiteit van personen die halfzijdig verlamd zijn geraakt als gevolg van een herseninfarct.

Bij 132 patiënten die verlamd raakten als gevolg van een beroerte werd de vitamine D-status bepaald. Bij 86 van hen werd een tekort vastgesteld. Uit deze groep werden uiteindelijk 72 proefpersonen geselecteerd die vervolgens in een suppletie- en placebogroep werden verdeeld. De deelnemers in de suppletiegroep kregen eenmalig 300.000 IE vitamine D geïnjecteerd, de personen in de placebogroep kregen een zoutoplossing. Aan het begin van het revalidatietraject en na drie maanden werden diverse testen afgenomen om het lichamelijk functioneren te beoordelen.

Deelnemers in de suppletiegroep scoorden na drie maanden significant beter op testen waarmee de balans en de dagelijkse activiteit werden gemeten ten opzichte van proefpersonen in de placebogroep. Vitamine D-suppletie was echter niet van invloed op het herstel van bewegingsbeperkingen en het moment waarop de patiënt met ontslag naar huis kon terugkeren.

Vitamine D heeft mogelijk een gunstige invloed op het herstel na een beroerte. Er moeten echter vervolgstudies plaatsvinden met een groter aantal proefpersonen om dit te bevestigen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+