Lactoferrine na chemo

Suppletie met het melkeiwit lactoferrine verbetert het reuk- en smaakvermogen en daarmee mogelijk de eetlust van patiënten die chemotherapie ondergingen.

Aan de studie namen negentien patiënten deel met een veranderd reuk- en smaakvermogen als gevolg van chemotherapie. Ook was er een controlegroep van twaalf gezonde personen. De deelnemers kregen gedurende dertig dagen drie tabletten per dag met 250 mg lactoferrine. Voor en na de suppletieperiode en dertig dagen na staken van de suppletie werd het speeksel van de deelnemers onderzocht.

Een ernstige aantasting van het reuk- en smaakvermogen ging gepaard met een verhoogde ijzerconcentratie in het speeksel en een verminderde concentratie van proteïnen die betrokken zijn bij het immuunsysteem. Suppletie met lactoferrine leidde tot een significante afname van de ijzerconcentratie, een significante toename van het speekselenzym alfa-amylase en een verhoogde expressie van immuunproteïnen. Ook na staken van de lactoferrinesuppletie nam het aandeel alfa-amylase in het speeksel verder toe. De veranderingen gingen gepaard met een verbetering van het reuk- en smaakvermogen.

De wetenschappers vermoeden dat lactoferrine in staat is ijzer te binden waardoor de metaalsmaak afneemt. Daarbij blijkt het melkeiwit de immuniteit in de mond te verbeteren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+