Multi-suppletie bij brandwonden

Suppletie met vitaminen en mineralen vermindert significant de kans op sepsis (bloedvergiftiging) en wondinfecties bij personen met ernstige brandwonden.

Aan de studie namen slachtoffers deel van een brand aan de Formosa Fun Coast in Taiwan die in 2015 plaatsvond en waarbij bijna vijfhonderd gewonden vielen. Er werden 61 patiënten met ernstige brandwonden (een verbranding van minimaal 20% van het lichaamsoppervlakte) verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De slachtoffers verbleven allen in een ziekenhuis en kregen gedurende de eerste twee weken dagelijks een supplement of een placebo. Het vitaminesupplement bestond uit 6600 IE vitamine A, 100 mg vitamine B1, 200 mg vitamine B6, 2000 mcg vitamine B12, 100 mg vitamine C, 400 IE vitamine D en 20 mg vitamine E (als dl-alfa-tocoferolacetaat). De mineralen werden toegediend per injectie in een dagelijkse dosis van 2% calciumchloride en 10% magnesiumsulfaat per 20 ml/ampul. De dosis werd individueel afgestemd op basis van de mineralenspiegels in het bloed.

In de suppletiegroep kreeg 30% van de patiënten te maken met een wondinfectie ten opzichte van 77% in de placebogroep. Ook de kans op sepsis was significant kleiner in de suppletie- ten opzichte van de placebogroep (13% versus 42%). Slachtoffers die vitaminen en mineralen gesuppleerd kregen verbleven significant korter in het ziekenhuis in vergelijking met patiënten die een placebo kregen (gemiddeld 52 versus 77 dagen).

Suppletie met micronutriënten draagt bij aan het herstel van ernstige brandwonden en verkleint significant de kans op wondinfecties en sepsis, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+