Opname plantensterolen genetisch bepaald

De opname van plantensterolen en daarmee het effect ervan op het cholesterolgehalte is genetisch bepaald. Dit blijkt uit een muizenstudie.

In het experiment werd het metabolisme van plantensterolen onderzocht bij drie typen muizen. Het betrof muizen zonder het gen dat codeert voor de LDL-receptor, muizen zonder het gen dat codeert voor apolipoproteïne-E (ApoE) en een groep van controlemuizen. In het weefsel van de muizen werden de concentraties van de plantensterolen sitosterol en campesterol gemeten.

Muizen zonder het ApoE-gen absorbeerden minder plantensterolen dan muizen zonder het LDL-receptorgen. Deze laatste muizen bleken weer minder plantensterolen te absorberen dan de controlemuizen. Bij de muizen zonder het ApoE-gen waren de concentraties van beide plantensterolen in het bloedplasma het hoogst. Dit duidt erop dat muizen met dit gendefect moeite hebben met de eliminatie van de plantensterolen.

Plantensterolen, het werkzame bestanddeel in cholesterolverlagende margarines, leiden weliswaar tot een verminderde opname van cholesterol uit de darm, maar zijn zelf bij opname atherogeen. Het experiment laat zien dat de absorptie van plantensterolen genetische bepaald is.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+