Zeelucht: kanker- en cholesteroltherapie?

Belgische wetenschappers hebben ontdekt dat zogenaamde zeespray, zeewater dat door golfslag verneveld wordt, antitumoreffecten heeft en mogelijk het cholesterolgehalte kan verlagen. Zeespray bevat door algen en bacteriën gemaakte stoffen die een gunstig effect hebben op het ecosysteem en mogelijk ook op de humane gezondheid.

In een laboratoriumexperiment stelden de wetenschappers longtumorcellen bloot aan zeespray dat verkregen werd aan de Belgische kust. Zeespray bleek de genexpressie van de zogenaamde mTOR pathway en PCSK9 in de tumorcellen te remmen. mTOR (mammalian target of rapamycin, vrijvertaald: zoogdiermikpunt van rapamycine) is een eiwit dat de tumorgroei bevordert. Activering van mTOR leidt tot de vorming van nieuwe bloedvaten en een verhoogde energiestofwisseling in de tumorcellen. Sommige medicijnen zijn erop gericht de werking van mTOR tegen te gaan en het experiment toont dat ook zeespray de activiteit van mTOR remt. Bovendien komt het effect van zeespray overeen met dat van de nieuwste cholesterolverlagers die de werking van PCSK9 tegengaan.

De wetenschappers zijn voornemens verder onderzoek te verrichten naar het effect van zeespray op tumorcellen. Ook willen ze onderzoeken welke specifieke stoffen uit zeespray verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+