Voorkom overgevoelige luchtwegen met omega-3

Een hoge inname van omega 6-vetzuren is geassocieerd met een significant verhoogd risico op hyperreactieve luchtwegen waarvan de klachten te vergelijken zijn met astma. De consumptie van vis, rijk aan omega 3-vetzuren, biedt daarentegen bescherming.

De studie werd uitgevoerd in een klein dorp in Zuid-Afrika. Er namen meer dan zeshonderd personen deel die allen werkzaam waren in de visserij en veel vis aten. Ongeveer de helft van de deelnemers rookte. In het bloedserum werden de concentraties van verschillende vetzuren gemeten.

Van de deelnemers had 11% astma, nog eens 26% had hyperreactieve luchtwegen waarbij de bronchiën reageren op niet-allergische prikkels. Hoge bloedspiegels van de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosapentaeenzuur (DPA) waren geassocieerd met een significant lagere kans op overgevoelige luchtwegen. Een adequate bloedspiegel van DPA verkleinde het risico fors met 62%. Daarentegen waren bijna alle omega 6-vetzuren, zoals linolzuur, gerelateerd aan een hogere kans op hyperreactieve luchtwegen.

De wetenschappers vermoeden dat vetzuren invloed hebben op luchtwegklachten en dat een hoge inname van omega 3-visvetzuren bescherming kan bieden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+