B-vitamines bij psychose

Suppletie met vitamine B6, B12 en foliumzuur vermindert de homocysteïnespiegel en verbetert de aandacht bij personen met een psychose.

Aan de studie namen 120 personen deel die voor het eerst een psychose hadden doorgemaakt. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met 5 mg foliumzuur; 0,4 mg vitamine B12 en 50 mg vitamine B6 of een placebo. Vervolgens werd het effect op de homocysteïnespiegel en op de symptomen van een psychose onderzocht.

Suppletie met de B-vitamines leidde tot een significante daling van de homocysteïnespiegel. Suppletie had geen effect op symptomen van een psychose. Wel bleek dat patiënten in de suppletiegroep significant beter hun aandacht konden vasthouden dan proefpersonen in de placebogroep. Dit gold vooral voor de 14% deelnemers met een verhoogde homocysteïnespiegel aan het begin van het onderzoek, voor vrouwelijke proefpersonen en voor personen met een affectieve psychose die gekenmerkt wordt door angst, somberheid en manie.

Eerdere onderzoeken vonden een verband tussen een verhoogde homocysteïnespiegel bij schizofrenie en een positief effect van B-vitamines op symptomen van de aandoening. De invloed van B-vitamines op psychoses is minder duidelijk, maar suppletie draagt wel bij aan een verbetering van de aandacht.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+