Functie vitamine A in huid opgehelderd

Vitamine A speelt een rol bij de preventie van huidinfecties. Het onderliggende werkingsmechanisme bleef tot voor kort onopgehelderd, maar nu hebben wetenschappers een proteïne ontdekt op de huid die voor zijn werking afhankelijk is van vitamine A.

Bij muizen ontdekten de wetenschappers het resistin-like molecule-alpha (RELMalpha). Deze proteïne die rijk is aan cysteïne, wordt gevormd in bepaalde typen huidcellen (keratinocyten en sebocyten). De proteïne is voor zijn werking afhankelijk van vitamine A en heeft een antimicrobiële werking. In een experiment bleek dat RELMalpha bescherming bood tegen bacteriële huidinfecties. Muizen die geen vitamine A via de voeding binnenkregen, konden geen RELMalpha produceren. Bovendien waren muizen zonder de proteïne vatbaarder voor huidinfecties.

Mensen beschikken over een vergelijkbare proteïne, zo concluderen de wetenschappers. De tot de RELM-familie behorende proteïne resistine werd op de humane huid aangetroffen en was eveneens voor zijn werking afhankelijk van vitamine A.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+