Maquibesextract bij droge ogen

Suppletie met een extract van de maquibes (Aristotelia chilensis) vermindert klachten van droge ogen. De maquibes is afkomstig uit Zuid-Amerika en is ook bekend onder de naam ‘Chileense wijnbes’.

Voor de Japanse studie werden 74 proefpersonen geselecteerd met symptomen van droge en vermoeide ogen. De deelnemers werkten minimaal vier uur per dag achter een beeldscherm. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende vier weken dagelijks 60 mg of 0 mg maquibesextract. Het extract bevatte 21 mg anthocyaninen, 15 mg delphinidine en 4 mg delphinidine-3,5-O-diglucoside. Voor en na de interventieperiode werden testen uitgevoerd om de mate van droogheid en vermoeidheid van de ogen te bepalen.

Na vier weken was de traanproductie bij de deelnemers in de suppletiegroep significant beter in vergelijking met proefpersonen in de placebogroep. Personen in de suppletiegroep hadden bovendien significant minder klachten van vermoeidheid, stijve schouders en andere klachten zoals rode, pijnlijke ogen en een korrelig gevoel in de ogen.

Inname van een maquibesextract verbetert de traanproductie en vermindert klachten van droge ogen, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+