Zeewater verandert huidmicrobiota

Wie van plan is deze zomer in de zee te gaan zwemmen, krijgt waarschijnlijk te maken met een veranderde samenstelling van de huidbacteriën en heeft mogelijk een verhoogde kans op infecties.

Voor het experiment werden negen badgasten geselecteerd die niet regelmatig in de zee zwommen, de voorafgaande dag niet hadden gezwommen en geen zonnebrandcrème hadden gebruikt. Ook hadden ze in de voorgaande zes maanden geen antibioticum gebruikt. Voor en nadat de deelnemers tien minuten in de zee zwommen en aan de lucht droogden, werden huidmonsters afgenomen. Ditzelfde gebeurde 6 en 24 uur na het zwemmen.

Vóór het zwemmen was er sprake van een grote variatie van huidbacteriën tussen de deelnemers. Ná het zwemmen deelden de vrijwilligers meer gemeenschappelijke bacteriën. Bij alle deelnemers werden bacteriën van het geslacht Vibrio aangetroffen. Tot dit geslacht behoort ook Vibrio cholerae, de bacterie die cholera veroorzaakt. Zes uur na het zwemmen begon de bacteriepopulatie zich te herstellen en na 24 uur was de samenstelling van de huidmicrobiota volledig hersteld.

Tijdens zwemmen in de zee lijken de gewone huidbacteriën af te spoelen, terwijl bacteriën vanuit het water aan de huid hechten. Vooral bacteriën van het geslacht Vibrio hechten zich gemakkelijk aan de huid.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+