Vitamine D en de huid-darm-as

Personen met een lage vitamine D-spiegel hebben een minder diverse en gebalanceerde samenstelling van de darmflora in vergelijking met personen met een adequate vitamine D-spiegel. Verhoging van de vitamine D-status onder invloed van UVB-licht kan de darmmicrobiota gunstig beïnvloeden.

Aan het onderzoek namen 21 gezonde vrouwen deel. De helft van de vrouwen kreeg gedurende de winterperiode vitamine D gesuppleerd, de andere vrouwen niet. Vervolgens kregen alle deelneemsters in een week drie sessies waarbij ze gedurende een minuut aan UVB-licht werden blootgesteld. Hiermee nam de vitamine D-spiegel met gemiddeld 7,3 nmol/l toe.

Blootstelling aan het UVB-licht was geassocieerd met een significante toename van de diversiteit van de darmflora bij vrouwen die gedurende de winterperiode geen vitamine D kregen. Er werd vooral een toename gezien van Lachnospiracheae bacteriën die in verband is gebracht met de vitamine D-status. De samenstelling van de darmmicrobiota bij de vrouwen was na UVB-licht vergelijkbaar met die van vrouwen die wél vitamine D gesuppleerd kregen. In deze laatste groep werden geen veranderingen van de darmflora gezien onder invloed van UVB-licht.

De resultaten van de studie suggereren een huid-darm-as waarin vitamine D een centrale rol speelt.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+