Granaatappel beschermt tegen zonlicht

De consumptie van granaatappelsap of een extract van granaatappels beschermt de huid tegen UVB-straling en voorkomt daarmee huidverbranding.

Voor het onderzoek werden 74 jonge vrouwen met verschillende huidtypes willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze kregen gedurende twaalf weken dagelijks 1000 mg granaatappelextract, 235 ml granaatappelsap of een placebo. Voor en na de suppletieperiode werd de conditie van de huid bepaald. Tevens werd een deel van een arm van de vrouwen gedurende 24 uur blootgesteld aan UVB-straling.

Bij vrouwen die het sap of extract van granaatappels kregen was in vergelijking met de placebo een significant hogere UVB-dosis nodig vooraleer de eerste symptomen van huidverbranding (roodheid) optraden. Ook werd bij vrouwen in beide suppletiegroepen minder melanine (huidpigment) geproduceerd. Tenslotte bleek dat onder invloed van granaatappels het aandeel van de huidbacterie Methylobacteriaceae op peil bleef, terwijl de concentratie van deze bacterie bij de vrouwen in de placebogroep afnam. De huidbacterie bevat pigment dat in staat is om UV-straling te absorberen.

De consumptie van sap of een extract van granaatappels draagt bij aan bescherming van de huid tegen UVB-straling.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+