Slaaptekort verhoogt diabetesrisico

Een tekort én een teveel aan slaap zijn beide een risicofactor voor de ontwikkeling van ouderdomssuiker. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van Yale University na een vijftien jaar durend onderzoek.
Meer dan 1100 mannen van middelbare leeftijd van de Massachusetts Male Aging Study die aan het begin tussen 1987 en 1989 geen suikerziekte hadden werden gevolgd tot 2004. Degenen die zeven uur per nacht sliepen werden als referentie genomen.
Het bleek dat degenen die zes uur of minder per nacht sliepen twee keer zoveel kans hadden om suikerziekte te ontwikkelen als de referentiegroep. Degenen die meer dan acht uur per nacht sliepen bleken zelfs meer dan drie keer zoveel kans te lopen op suikerziekte. Correctie voor leeftijd, roken, te hoge bloeddruk, opleiding en buikomvang maakte geen verschil. Correctie voor testosteron had echter wel invloed. Het risico voor korte slapers nam af tot anderhalf maal zoveel, voor de langslapers werd het minder dan drie maal zoveel. Volgens de onderzoekers zou dit erop kunnen wijzen dat de invloed van slaap op de ontwikkeling van ouderdomssuiker bij mannen wordt beïnvloed door testosteronspiegels.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+