Vitamine C en E gunstig voor kinderen met erfelijk cholesterol

Langdurige suppletie van vitamine C en E bij kinderen met de heterozygote erfelijke vorm van hypercholesterolemie heeft mogelijk een positief effect op de vetzuursamenstelling van het bloed. Dit is de conclusie uit een Spaans onderzoek.
Aan het gerandomiseerde en enkelblinde onderzoek deden 40 kinderen mee met leeftijden tussen de 2 en 18 jaar. Allen hadden de heterozygote erfelijke vorm van hypercholesterolemie en een LDL-cholesterolbloedspiegel hoger dan 160 mg/dl. De kinderen werden in 2 groepen verdeeld. Beide groepen kregen gedurende een jaar aangepaste voeding waarbij zowel het totale vetgehalte als het aandeel verzadigde vetten laag werd gehouden. Daarnaast kregen 21 kinderen tweemaal daags 500 mg vitamine C en eenmaal daags 400 IE vitamine E. De overige 19 kinderen kregen geen suppletie.
Bij de kinderen uit de suppletiegroep werd op het eind van het onderzoek een significante stijging van de hoeveelheid linolzuur in het bloed gemeten. De vetzuursamenstelling in het bloed liet een significante verbetering zien: de ratio voor essentiële vetzuurdeficiëntie (20:4 omega 6/20:3 omega-9) ging omlaag. Deze verbetering bleek onafhankelijk van de ernst waarin de vetstofwisseling was verstoord en kan volgens de onderzoekers mogelijk een indicator zijn voor een verminderd risico van hart- en vaatziekten. Wat betreft plasmalipiden, adhesiemoleculen en CRP werden geen significante verschillen gemeten tussen de 2 groepen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+