Dubieus onderzoek suppletie en borstkanker

Een groot onderzoek laat geen bescherming zien van vitamine D- en calciumsuppletie tegen borstkanker. Maar de opzet van dit onderdeel van de Women’s Health Initiative Study bleek zo slecht dat de resultaten ervan zich nauwelijks lieten interpreteren.
Dr. Rowan Chlebowski presenteerde de resultaten op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology.
Meerdere onderzoeken hadden eerder aangetoond dat suppletie met calcium en vitamine D het risico van borstkanker verkleint.
Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 36.282 postmenopauzale vrouwen uit de Women’s Health Initiative Study. Van hen kregen 18.106 vrouwen 1000 mg calciumcarbonaat (overeenkomend met 400 mg calcium) en 400 IE vitamine D. De andere 18.106 kregen placebo.
Na zeven jaar werd in beide groepen bij 3% borstkanker vastgesteld. In de supplementgroep waren de tumoren wel kleiner. De vrouwen die aan het begin van het onderzoek geen supplementen namen hadden wanneer ze de supplementen kregen 18% minder kans op borstkanker dan degenen die geen supplementen namen en placebo kregen.
Een bijzonder zwak punt in het onderzoek was, volgens dr. Walter Willett van Harvard, dat de vrouwen vrij waren om zelf supplementen te gebruiken. Van de vrouwen gaf 69% aan zelf calcium te suppleren en 30% gebruikten een multi waar vitamine D in zat. Ook melk en andere voedingsmiddelen kunnen een goede bron van calcium zijn. Volgens Willett zijn de resultaten van dit onderzoek dan ook niet goed te interpreteren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+