Zuinig aan met zout bij astma

De afgelopen decennia is het aantal mensen met astma schrikbarend toegenomen. Onderzoekers raken er steeds meer van overtuigd dat omgevingsfactoren hier een belangrijke rol in hebben. Een factor die de laatste tijd volop onderzocht wordt is een zoutrijk dieet. Recentelijk verscheen in de International Journal of Clinical Practice een overzichtsartikel over dit onderwerp.
De data in dit artikel laten zien dat een zoutarm dieet voor een periode van twee tot vijf weken de longfunctie kan verbeteren en de luchtwegreactiviteit kan verminderen bij mensen met astma, terwijl een zoutrijk dieet tegenovergestelde effecten heeft. Daarnaast bleek een zoutarm dieet gedurende één tot twee weken de vernauwing van de luchtwegen bij inspanning te verminderen bij volwassenen met astma.
Er is nog weinig bekend over de effecten van een zoutarm dieet op het vóórkomen en de ernst van astma op de lange termijn. Een grote studie waarin deze relatie verder wordt onderzocht, is daarom aanbevolen. Als het vervolgonderzoek positieve resultaten laat zien, kan een zoutarm dieet wellicht worden gebruikt als aanvullende behandeling bij astma.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+