EPA voorkomt hartaandoeningen

Suppletie met het omega 3-vetzuur EPA biedt bescherming tegen hartziekten bij mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. Dit is de conclusie van een Japans onderzoek dat recent gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift de Lancet.
Aan het onderzoek namen meer dan 18.000 personen deel met een verhoogd cholesterolgehalte van 6,5 mmol/L of hoger. De proefpersonen werden willekeurig verdeeld over twee groepen. In de eerste groep kregen ze dagelijks 1800 mg EPA naast een statine. De personen in de andere groep kregen iedere dag alleen de statine. Gedurende 5 jaar werden de proefpersonen gevolgd of tot het moment dat een hartziekte zich manifesteerde.
Van de groep die het EPA-supplement ontvingen, bleken 262 mensen een hartaandoening te krijgen. Van de andere groep kregen 324 patiënten een hartziekte. In de EPA-groep was de kans op een hartziekte 19% significant lager dan in de statinegroep. De kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen bleek in de EPA-groep ook significant kleiner te zijn. Er was geen verschil tussen de groepen in de concentratie LDL-cholesterol, de kans op plotse hartdood of sterfte als gevolg van een aandoening aan de kransslagaders.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+