Uitwendig vitamine A verbetert de huidstructuur

Vitamine A gaat veroudering van de huid tegen, zo blijkt uit een onderzoek.
Aan de studie namen 36 ouderen deel met een gemiddelde leeftijd van 87 jaar. De proefpersonen waren afkomstig van twee verzorgingshuizen. Ouderdomsverschijnselen aan de huid zijn het best meetbaar aan de binnenzijde van de bovenarm en kenmerken zich doordat de huid dunner en slapper wordt en meer kleine rimpels vertoont.
Bij de proefpersonen werd een 0,4% vitamine A-lotion uitwendig aangebracht op de ene arm en een lotion zonder de vitamine op de andere arm. Dit werd 3 keer per week gedaan gedurende een periode van 24 weken. Daarnaast werden huidmonsters genomen van beide armen aan het begin en einde van de behandelperiode.
Zowel de hoeveelheid rimpels, de ruwheid en gemiddelde ouderdom van de huid bleek bij de armen die behandeld waren met vitamine A significant lager dan de andere armen. Het uitwendig toedienen van vitamine A heeft daarmee een gunstige invloed op het verouderingsproces van de huid. De productie van glycosaminoglycaan en procollageen was in de behandelde armen toegenomen. Beide processen zijn verantwoordelijk voor de afname van rimpels. Bij de vorming van nieuwe huidcellen neemt door behandeling met vitamine A de kans op huidverwondingen en huidkanker af. Ook ziet de huid er beter uit.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+