Multi tijdens zwangerschap geeft gezonde baby

Wanneer de aanstaande moeder tijdens haar zwangerschap een multipreparaat neemt, is het risico dat het kind een of andere aangeboren afwijking heeft significant lager dan wanneer de moeder tijdens de zwangerschap geen multipreparaat neemt. Dit blijkt uit een meta-analyse uitgevoerd door een groep Canadese onderzoekers.
Ze doorzochten een aantal databases met daarin medische onderzoeken, zoals Medline, PubMed, EMBASE, Toxline, Healthstar en Cochrane. Geselecteerd werden studies met moeders die tijdens de zwangerschap een multi (met foliumzuur) hadden gebruikt en hun kinderen met aangeboren afwijkingen.
In totaal werden 92 artikelen door twee onafhankelijke onderzoekers getoetst aan van te voren vastgestelde kwaliteitscriteria. Er werden uiteindelijk 41 artikelen geselecteerd die hieraan voldeden.
De uitkomsten waren opmerkelijk en voor vele afwijkingen significant. Het al eerder vastgestelde beschermende effect van alleen foliumzuur tegen het neuralebuisdefect werd in deze meta-analyse bevestigd voor de multi. Voorts werd een beschermend effect vastgesteld voor cardiovasculaire defecten, voor onvolkomenheden van de ledematen, open gehemelte en hazenlip, afwijkingen in het urogenitale gebied en kindertjes met waterhoofd. Geen invloed werd geconstateerd voor Down syndroom, pylorische stenose (vernauwde maaguitgang), niet ingedaalde testis en hypospadias (urine-uitgang op de verkeerde plaats).
Niettemin achtten de onderzoekers hun bevindingen van groot belang voor de volksgezondheid. Ze vinden dat de aanbeveling van alleen foliumzuur moet worden heroverwogen in het voordeel van een multipreparaat tijdens de zwangerschap.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+