Bejaarden minder vermoeid met L-carnitine

Suppletie met carnitine vermindert de fysieke en mentale vermoeidheid bij bejaarden. Daarnaast heeft het bij deze groep mensen een positief effect op de cognitieve functies.
Dit was de conclusie uit een onderzoek waaraan 66 bejaarden van 100 jaar of ouder deelnamen. Ze hadden ernstige vermoeidheidsklachten die zich al na de minste lichamelijke activiteit openbaarden. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 6 maanden dagelijks ofwel 2 gram L-carnitine ofwel een placebo.
Aan het einde van de suppletieperiode werden in de carnitinegroep, vergeleken met de placebogroep, significant verhoogde concentraties totaal carnitine en korte- en lange-keten acylcarnitine in het bloed aangetoond. Daarnaast werd er een significante daling van de vetmassa gemeten. Dit ten gunste van een significante stijging van de totale spiermassa. Na 6 maanden was er minder lichamelijke en mentale vermoeidheid en was de aard van deze vermoeidheid minder ernstig. Aanvullend werd er beter gescoord op de Mini-Mental State Examination (MMSE), een screeningsinstrument voor dementie dat vooral het cognitief functioneren evalueert.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+