Gunstig effect carnitine op endotheelfunctie bloedvaten

Suppletie met L-carnitine heeft een gunstig effect op de endotheelfunctie van de bloedvaten. Dat blijkt uit een Amerikaanse crossover-studie met 30 gezonde deelnemers. De resultaten zijn consistent met die van eerdere studies.
In willekeurige groepen verdeeld kregen de deelnemers gedurende 3 weken dagelijks ofwel 2 gram L-carnitine, ofwel een placebo. Na een rustperiode van 3 tot 5 weken kregen beide groepen de omgekeerde behandeling. Beide suppletieperioden werden afgesloten met een testdag. Hierop werd, zowel nuchter als na een vetrijke maaltijd, de flow-gemedieerde vasodilatatie (FMD) gemeten.
De nuchtere FMD bleek na beide behandelingen ongeveer gelijk. De FMD na een vetrijke maaltijd liet echter wel verschillen zien. Als gedurende de 3 voorafgaande weken een placebo was geslikt, werd na de maaltijd een gemiddeld verminderde FMD gemeten. Het voorafgaande gebruik van L-carnitine echter, leidde op hetzelfde meetmoment tot een juist verbeterde FMD. Dit effect was het meest uitgesproken bij hen waarvan de FMD na het eten van een vetrijke maaltijd, zonder voorafgaand gebruik van L-carnitine, het sterkst daalde.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+