Wheezing en vitamine D-status tijdens zwangerschap

Een hogere inname van vitamine D tijdens de zwangerschap beschermt het kind tegen de ontwikkeling van eczeem en een astmatische ademhaling, ook wel ‘wheezing’ genoemd. Dat concluderen Japanse wetenschappers naar aanleiding van hun onderzoek met 763 moeder-kind-paren.
Met behulp van een vragenlijst werd van de moeder informatie verkregen over de inname van zuivelproducten, calcium en vitamine D tijdens de zwangerschap. Bij de kinderen werd vastgesteld of ze tussen 1,5 en 2 jarige leeftijd eczeem en/of wheezing ontwikkelden.
Uit analyse van de gegevens bleek dat de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een vitamine D-inname van minimaal 4,3 (172 IE) mcg per dag hadden een significant 36% kleiner risico hadden eczeem of een astmatische ademhaling te ontwikkelen dan de kinderen van moeders met een lagere vitamine D-inname. Daarnaast werd gevonden dat de kans op een astmatische ademhaling van het kind kleiner was naarmate de moeder tijdens de zwangerschap meer zuivelproducten had gegeten en de inname van calcium hoger was. Deze verbanden golden echter niet in relatie tot het risico van eczeem.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+