Vitamine C bevordert DNA reparatie in de huid

Een studiegroep van de Universitity of Leicester publiceerde reeds eerder over verhoogde activiteit van DNA-reparatie bij personen die regelmatig vitamine C-supplementen gebruiken. In hun laatste rapportage beschrijven de onderzoekers het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de verhoogde reparatie onder invloed van vitamine C.
De studie richtte zich op de schade die ultraviolet licht kan toebrengen aan de huid. UV-licht is genotoxisch en kan huidkanker veroorzaken via de vorming van vrije radicalen en beschadiging van DNA. Bestudeerd werd het effect van continue blootstelling aan het vitamine C-derivaat L-ascorbinezuur-2-fosfaat in humane huidfibroblasten.
Uit de verkregen resultaten bleek dat vitamine C genen activeert welke verantwoordelijk zijn voor het regenereren van de huid. Vitamine C bleek in staat huidbeschadiging te herstellen door het stimuleren van rustende fibroblasten welke vervolgens naar het verwonde huidgedeelte migreerden. Bovendien beschermde vitamine C de huid door verhoging van de reparatiecapaciteit ten aanzien van potentiëel mutagene DNA lesies.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+