Verergering astma door vitamine D-tekort

Bij personen met astma leidt een lage vitamine D-concentratie tot een verminderde longfunctie, een toename van bronchiale hyperreactiviteit en een verminderde respons op glucocorticosteroïden (ontstekingsremmers). Aan de studie namen 54 personen deel die niet rookten en bekend waren met astma. De relatie tussen de vitamine D-status, de longfunctie, bronchiale hyperreactiviteit en de reactie op glucocorticosteroïden werd bepaald.
De gemiddelde FEV1-waarde als maat voor de longfunctie was 83% en de gemiddelde vitamine D-concentratie was 70 namol/l. Een hogere vitamine D-concentratie bleek de longfunctie te verbeteren. Voor iedere toename van de vitamine D-spiegel met een 2,5 nmol/l nam de FEV1-waarde significant met gemiddeld 22,7 ml toe. Patiënten met een vitamine D-concetratie kleiner 75 nmol/l) hadden een significante toename van bronchiale hyperreactiviteit. Bij personen die geen inhalatiecorticosteroïden gebruikten nam de respons op ontstekingsremmers significant toe bij een verhoging van de vitamine D-spiegel.
Bij personen met astma blijkt een verband te bestaan tussen een lage vitamine D-status, een verminderde longfunctie, toename van hyperreactiviteit en een verminderde respons op ontstekingsremmende medicamenten. Vitamine D-suppletie kan mogelijk leiden tot een betere behandelrespons en een betere controle van de astma.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+