Vitamine C-lotion bij acne

In de behandeling van huidaandoeningen zoals acne spelen antioxidanten steeds vaker een belangrijke rol. Naast ontstekingswerende effecten kunnen antioxidanten de oxidatie van sebum tegengaan. Geoxideerd sebum bevordert het ontstaan van acne.
Vitamine C in de vorm van het stabiele natrium-L-ascorbyl-2-fosfaat (APS) blijkt een effectief antioxidant en is mogelijk van nut in huidlotion. Aan de University of Miami (VS) werd de effectiviteit van een APS bevattende lotion bij acne onderzocht. Een groep van 50 personen met acne kreeg in een gerandomiseerde dubbelblinde studie gedurende een periode van 12 weken een lotion met 5% APS of de lotion zonder vitamine C. Beoordeeld werden de verdraagbaarheid op de huid, het optreden van acne en bijwerkingen.
De 5% APS-bevattende huidlotion toonde statistisch significante verbeteringen ten opzichte van de lotion zonder APS. Eventuele bijwerkingen waren door de toevoeging van APS niet toegenomen.
De onderzoekers concluderen dat 5%APS als bron van vitamine C effectief is als een monotherapie ter behandeling van acne. Het zou een welkome toevoeging zijn aan de bestaande mogelijkheden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+