Koffie en thee preventief tegen glioma

Eén kopje koffie of thee per dag blijkt voldoende om de kans op glioma te verminderen. Glioma is een vorm van kanker die begint in de gliacellen in de hersenen of het ruggenmerg.
Voor de studie werden de gegevens gebruikt van meer dan een half miljoen personen die deelnamen aan een grootschalige Europese studie. Van de deelnemers werd de koffie- en thee-inname geanalyseerd.
Tijdens de volgperdiode van 8,5 jaar werd bij 343 personen de diagnose glioma vastgesteld. Door het drinken van minimaal 100 ml koffie en/of thee per dag nam de kans op deze hersentumor met 44% significant af in vergelijking met personen die minder dan 100 ml koffie of thee per dag dronken. Voor mannen was dit verband sterker dan voor vrouwen.
Al eerder werd in andere studies aangetoond dat de kans op glioma kleiner was bij een hoge koffie- en thee-inname. In koffie zijn de vetoplosbare stoffen kahweol en cafestol mogelijk verantwoordelijk voor dit gunstige effect. In thee wordt het effect toegeschreven aan de polyfenolen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+