Vitamine D en longtransplantatie

Een tekort aan vitamine D verhoogt de kans op afstoting van de long bij een transplantatie. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Loyola University in Chicago.
Tussen januari 2005 en juni 2008 werd bij 122 patiënten een longtransplantatie uitgevoerd. Het betrof 64 mannen en 58 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar.
Na de ingreep werd de vitamine D-status bepaald. Bij 50% van de patiënten werd een vitamine D-deficiëntie vastgesteld. Bij 18% was er geen tekort en bij 32% was de vitamine D-status onbekend. In het eerste jaar na de transplantatie werd het orgaan bij 52% van de patiënten afgestoten. Van deze patiënten bleek 77% een tekort aan de vitamine te hebben. Tevens lijkt een vitamine D-deficiëntie te leiden tot een verhoogde kans op luchtweginfecties zoals het geval was bij 17% van de patiënten.
De onderzoekers denken dat vitamine D het immuunsysteem versterkt waardoor de kans op een geslaagde transplantatie toeneemt. Vervolgstudies zijn nodig om het effect van suppletie bij longtransplantaties te onderzoeken.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+