Vitamine D gaat mogelijk luchtweginfecties tegen

Dagelijkse suppletie met vitamine D gedurende de wintermaanden kan het aantal verzuimdagen als gevolg van griep en verkoudheid bij jonge mannen terugbrengen.
Voor de studie werden 164 mannelijke militairen verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen van oktober tot en met maart (6 maanden) dagelijks 400 IE vitamine D of een placebo. Hiermee werden de maanden gedekt waarin de vitamine D-concentratie in het lichaam afneemt en de kans op luchtweginfecties toeneemt.
Tussen beide groepen werd geen duidelijk verschil waargenomen in het aantal verzuimde dagen als gevolg van een luchtweginfectie (bronchitis, longontsteking, sinusinfectie, oorinfectie en keelontsteking). De militairen in de suppletiegroep verzuimden gemiddeld 2 dagen als gevolg van een luchtweginfectie en de mannen in de placebogroep verzuimden gemiddeld 3 dagen. Het verschil was echter niet significant.
Wel bleek dat de mannen in de suppletiegroep minder kans maakten op verzuimdagen. In de suppletiegroep bleef 51% van de mannen gezond gedurende de behandelperiode in vergelijking met 36% in de placebogroep.
De resultaten leveren enig bewijs dat vitamine D mogelijk luchtweginfecties voorkomt.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+