LDL-cholesterol niet echte boosdoener

Niet het LDL-cholesterol blijkt de boosdoener, maar glycering van het LDL met methylglyoxal (MG) leidt tot atherosclerose.
Voor de studie werd humaan LDL geïsoleerd en bewerkt met methylgloxal. De atherogene eigenschappen van het gevormde MG(min)-LDL werden vervolgens bepaald.
De onderzoekers lieten zien dat het MG(min)-LDL wordt gevormd door glycering, een proces waarbij glucose hecht aan het normale LDL-cholesterol. Hierdoor worden kleinere en zwaardere LDL-deeltjes gevormd. De glucose verandert de vorm van de deeltjes waardoor ze sneller hechten aan de arteriewand en eerder plaquevorming tot gevolg hebben. Deze ontdekking geeft niet alleen een verklaring voor het feit dat personen met diabetes een verhoogd risico van cardiovasculaire aandoeningen hebben, maar geeft ook een verklaring voor de werking van metformine. Dit medicijn wordt veelvuldig voorgeschreven aan personen met diabetes type-2. Het verlaagt de bloedglucose en beschermt tevens tegen hart- en vaatziekten. Doordat het geneesmiddel de bloedglucose verlaagt, vermindert de kans op omzetting van het normale LDL-cholesterol naar het gevaarlijke MG(min)-LDL. Het MG(min)-LDL wordt vooral aangetroffen bij ouderen en personen met diabetes type-2.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+