Antioxidantrijke cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten

Antioxidantrijke cacao verbetert de bloeddruk en het bloedbeeld, aldus een meta-analyse van de gerenommeerde Harvard School of Public Health. Deze verbeteringen kunnen een betere bescherming betekenen tegen hart- en vaatziekten.
De Harvard-medewerkers voerden een gezamenlijke analyse uit met de gegevens van 24 studies die het effect van flavonoïderijke cacao op risicofactoren voor hart- en vaatziekten onderzochten. Gezamenlijk besloegen de studies 1100 proefpersonen.
Door de consumptie van cacao rijk aan flavonoïden verbeterden de systolische bloeddruk, de insulinegevoeligheid en het gehalte LDL- en HDL-cholesterol significant, terwijl de concentraties totaal cholesterol, triglyceriden en C-reactief proteïn gelijk bleven. Ook de flow-mediated vaatverwijding (FMD; een maat voor het vermogen van de bloedvaten om te ontspannen) verbeterde significant. Het effect van cacao op de FMD en het gezonde HDL-cholesterol was het sterkst bij een dosis van 500 mg flavonoïden per dag.
De inname van cacao rijk aan antioxidatieve flavonoïden verbetert de waarden van verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De bescherming tegen deze aandoeningen op de lange termijn zal uit vervolgonderzoekmoeten blijken.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+