Enterale vetzuren en antioxidanten niet gunstig bij acute longschade

Meervoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten hebben wellicht een positief effect op het ontstekingsbeeld bij patiënten met acute longschade.
Wetenschappers van de Vanderbilt University School of Medicine in Nashville onderzochten daarom het effect van suppletie op de toestand van deze patiënten. Aan deze studie namen 272 patiënten deel binnen 48 uur nadat zij acute longschade hadden opgelopen, waardoor zij beademd moesten worden. Tweemaal daags kregen de patiënten met hun enterale voeding suppletie toegediend. De helft van de proefpersonen kreeg een supplement met omega 3-vetzuren, alfalinoleenzuur en antioxidanten toegediend. De overige patiënten kreeg een placebo van gelijke calorische waarde. In de 28 dagen dat het onderzoek duurde werd bijgehouden hoeveel dagen de patiënten zonder beademing konden.
De proefpersonen in de controlegroep werden minder dagen beademd, brachten minder dagen door op de intensive care en hadden minder vaak last van diarree dan de patiënten in de suppletiegroep. Ook lag het sterftecijfer in de eerste groep lager. Al deze verschillen tussen beide onderzoeksgroepen waren overigens niet significant.
Suppletie met omega 3-vetzuren, alfalinoleenzuur en antioxidanten heeft geen gunstige invloed op de toestand van patiënten met acute longschade en kan mogelijk zelfs schadelijk zijn.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+