Ketogeen dieet zinvol bij hersentumor

Het ketogeen dieet – dat voornamelijk wordt toegepast in de behandeling van epilepsie – is mogelijk ook effectief bij de behandeling van hersentumoren. Dit blijkt uit een dierstudie. Het dieet is vetrijk en koolhydraatarm en berust op de vorming van ketonlichamen die als ‘alternatieve’ brandstof dienen voor de hersenen.
Toepassing van het dieet bij muizen met hersentumoren leidde tot de ingangzetting van diverse processen waardoor de tumorgroei werd geremd. De vorming van bloedvaten werd tegengegaan terwijl de apoptose van de tumorcellen werd gestimuleerd. Het dieet bleek daarnaast het glucose- en glutaminemetabolisme te beïnvloeden. Hierdoor verminderde de toevoer van beide voedingsstoffen naar de tumor. In combinatie met medicijnen die het glucose- en glutaminemetabolisme remmen wordt het therapeutische effect van het dieet versterkt.
Volgens de onderzoekers falen de huidige behandelingmethoden. Dit komt doordat een verstoord energiemetabolisme als oorzaak van hersentumoren niet wordt erkend. Door toepassing van het ketogeen dieet kan dit metabolisme op een gunstige en niet-toxische manier worden beïnvloed. Al eerder werd de werking van het dieet aangetoond in een humane studie bij kanker in de glialcellen van de hersenen en het ruggenmerg.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+