Mannen en zwaardere mensen eten het snelst

Zwaardere mensen blijken sneller te eten dan lichtere mensen. Mannen eten bovendien sneller dan vrouwen, aldus een presentatie van de University of Rhode Island tijdens het jaarcongres van de Obesity Society.
Uit een onderzoek naar eetgedrag bleek dat mannen ongeveer 80 calorieën per minuut aten, terwijl vrouwen zo’n 52 calorieën per minuut verorberden. De proefpersonen die zichzelf snelle eters noemden aten ongeveer 87 gram per minuut tegenover 70 gram voor gemiddelde eters en 56 gram voor langzame eters. De mannen die zichzelf een langzame eter vonden, aten ongeveer net zo snel als de snelle vrouwelijke eters.
In een tweede onderzoek vonden dezelfde wetenschappers een verband tussen eetgedrag en de BMI. Proefpersonen met een hogere BMI aten over het algemeen sneller dan mensen met een lagere BMI. Een maaltijd met volkoren granen werd bovendien rustiger gegeten dan een vergelijkbare maaltijd met bewerkte granen, zoals in witte rijst en pasta en witbrood.
Volkorenproducten hebben een hoger vezelgehalte en moeten daarom langer gekauwd worden, waardoor men langzamer gaat eten. Het duurt enige tijd voordat de maag een signaal van verzadiging naar de hersenen stuurt. Langzamer eten zorgt er zodoende meestal voor dat je uiteindelijk minder calorieën binnenkrijgt.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+