Algenolie beschermt tegen hart- en vaatziekten

Docosahexaeenzuur (DHA) uit algenolie heeft een gunstige invloed op de vetzuursamenstelling in het bloed en kan zodoende beschermen tegen hart- en vaataandoeningen.
Voor het eerst werd een review uitgevoerd waarbij het effect van het omega 3-vetzuur DHA uit algenolie op risicofactoren voor hart- en vaatziekten werd onderzocht. Voor de review werden 11 studies geïncludeerd met een totaal van 485 gezonde proefpersonen.
Een dagelijkse inname van 1,7 gram DHA uit algenolie verlaagt het triglyceridengehalte met 15%, verhoogt het ‘goede’ HDL-cholesterol met 5%, maar blijkt tevens het ‘slechte’ LDL-cholesterol met 8% te verhogen. Hoewel DHA het LDL-cholesterolgehalte verhoogt, heeft dit volgens de onderzoekers geen nadelig effect. De verhoging is te wijten aan een toename van de deeltjesgrootte van LDL. Hoe kleiner de LDL-deeltjes, hoe schadelijker. Het risico van atherosclerose neemt juist af met grotere LDL-deeltjes.
De review laat zien dat DHA uit algenolie het risico van hart- en vaatziekten kan verlagen. In andere studies werd bevestigd dat DHA tevens de bloeddruk en hartslag kan verlagen, bloedklontering tegengaat en een bloedvatverwijdend effect heeft.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+