Geef tieners de goede informatie

Tieners, althans in Amerika, die op de hoogte zijn van het aantal calorieën in een flesje frisdrank kiezen liever voor een ander drankje met minder calorieën.
De studie werd uitgevoerd door de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in de Verenigde Staten. De onderzoekers hingen bij diverse supermarkten – in de nabije omgeving van scholen – posters op. Er waren drie versies. Op de eerste poster stond dat je bijna 1 uur moet hardlopen om de calorieën in het flesje frisdrank te verbranden. Op de tweede poster stond het aantal calorieën in frisdrank (250 kcal) en op de derde poster stond het aantal calorieën als percentage van de dagelijkse energiebehoefte vermeld (10%).
De supermarkten zagen hun verkoop van frisdrank met 40% dalen nadat de posters waren opgehangen. De eerste posterversie had het meeste effect. Wanneer deze poster in de supermarkt hing, daalde de verkoop met maar liefst de helft. Daarentegen nam de verkoop van gezondere alternatieven toe.
De onderzoekers concluderen dat het aanbieden van visueel gemakkelijk interpreteerbare informatie over het aantal calorieën tieners beweegt tot de consumptie van gezondere alternatieven.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+