Taurine verlaagt cardiovasculair risico

Een hoge bloedconcentratie van taurine beschermt vrouwen met een verhoogd cholesterolgehalte tegen cardiovasculaire aandoeningen.

Voor de studie werden de gegevens gebruikt van de Women’s Health Study waaraan 14.000 vrouwen in de leeftijd van 34 tot 65 jaar deelnamen. In de volgperiode werd bij 223 vrouwen een cardiovasculaire aandoening vastgesteld. De taurinespiegel van deze vrouwen werd vergeleken met een groep vrouwen zonder hart- en vaatziekten. De taurineconcentratie was reeds voor het ontstaan van de aandoening bepaald.

Een hoge consumptie van gevogelte, vitamine B1, B3, ijzer en vezels leidde tot een significant hoge taurineconcentratie. Een hoge inname van verzadigde vetten leidde daarentegen tot een significante verlaging van de taurinespiegel. Er werd geen verband gevonden voor de taurineconcentratie en het cardiovasculaire risico in de hele studiepopulatie. Maar na een subanalyse van de groep vrouwen met een verhoogd cholesterolgehalte (> 6,5 mmol/l) bleek dat een hoge taurinespiegel met 61% significant minder kans gaf op hart- en vaataandoeningen ten opzichte van een lage taurineconcentratie. Dit verband werd niet gezien bij vrouwen met een normaal cholesterolgehalte.

Dit is de eerste humane studie waarin de relatie tussen de taurineconcentratie en het cardiovasculaire risico werd aangetoond. Wanneer de bevindingen in toekomstige studies worden bevestigd kan dit volgens de onderzoekers mogelijk leiden tot nieuwe (voedings)adviezen bij een verhoogd cholesterolgehalte.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+