Hersentumor door röntgenfoto’s bij tandarts?

Blootstelling aan straling van dentale röntgenfoto’s is geassocieerd met een verhoogd risico van hersenvliestumoren.

Voor de studie werden 1433 patiënten geïncludeerd waarbij tussen hun 20ste en 79ste jaar een hersenvliestumor was vastgesteld. Er werden ook 1350 personen geselecteerd voor de controlegroep van dezelfde leeftijd, ras en woonomgeving.

Gedurende hun leven hadden de patiënten tot twee keer meer dentale röntgenfoto’s gekregen in vergelijking met personen in de controlegroep. Bij patiënten die jaarlijks of frequenter een röntgenfoto kregen was het risico van een hersenvliestumor 20% tot 90% hoger, afhankelijk van hun leeftijd. De periode waarin de foto’s waren gemaakt bleek niet van invloed. Een verhoogde kans op een hersenvliestumor was ook geassocieerd met röntgenfoto’s van de hele onderkant van het gezicht (zogenaamde ‘panorex films’) wanneer deze minimaal jaarlijks werden genomen. Personen waarbij een panorex film werd gemaakt voor hun tiende levensjaar hadden met 5 keer significant meer kans op een hersenvliestumor. De röntgenfoto’s waren niet van invloed op de locatie van de tumoren.

Dentale röntgenfoto’s die in het verleden zijn gemaakt – waarbij de blootstelling aan straling groter was dan heden ten dage – zijn geassocieerd met een verhoogde kans op een hersenvliestumor. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+